28 września 2016
Ziemniak w roli głównej
28 września, w słoneczny jesienny dzień, klasy drugie pod opieką wychowawczyń wybrały się do Cichowa.
Wycieczkę rozpoczęliśmy od spaceru połączonego ze zwiedzaniem tej pięknej miejscowości i zajęciami przyrodniczymi. Dzieci rozpoznawały gatunki drzew i krzewów, a także mogły podzielić się wiedzą dotyczącą najbliższego środowiska – poprawne odpowiedzi były nagradzane punktami. Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia plastyczne, podczas których każdy wykonał jeżyka z ziemniaka i innych materiałów przyrodniczych. Wspólnie stworzyliśmy dywanik ozdobiony pieczątkami zrobionymi z bulwy ziemniaczanej. Uczniowie mieli możliwość wykazania się sprawnością fizyczną i innymi praktycznymi umiejętnościami, między innymi podczas sadzenia i zbierania ziemniaków, celowania ziemniakami do kosza, przejścia przez tunel. Atrakcją okazało się samodzielne przygotowanie sera do tradycyjnej potrawy wielkopolskiej, czyli pyrów z gzikiem. Serek z ziemniakami pieczonymi na grillu zyskał uznanie najmłodszych smakoszy.
Po podliczeniu punktacji okazało się, że w Turnieju o Złotą Pyrę zwyciężyła klasa IIa. Pozostałe klasy, które walczyły do końca, również otrzymał statuetkę.
To doświadczenie uświadomiło nam, że można ciekawie i twórczo spędzać czas z dala od nowoczesnej technologii, a proste i zdrowe jedzenie może być konkurencją dla fast foodów.
Zofia Szydłowska i Beata Owczarska
Ciekawostka: pyra - w gwarze poznańskiej oznacza ziemniaka. O niemałej roli tego warzywa w stolicy Wielkopolski świadczy stojący w Poznaniu Pomnik Poznańskiej Pyry.