28 września 2016

Od ziarenka do bochenka

Od ziarenka do bochenka

W ramach bloku tematycznego Od ziarenka do bochenka uczniowie odbyli podróż wirtualną do muzeum chleba, poznali historię jego wypieku oraz próbowali różnych gatunków pieczywa, z którego zrobili smaczne i zdrowe kanapki.

Następnie w dniu 28.09.2016 r. klasy 3a i 3c wybrały się na wycieczkę dydaktyczną do Piekarni GS w Krzywiniu. Celem tej wizyty było poznanie realiów pracy piekarza oraz sposobu wypieku pieczywa. Nasz przewodnik - kierownik piekarni pan Grzegorz Hofman, w bardzo interesujący sposób omówił kolejne etapy wypieku chleba oraz pokazał urządzenia potrzebne do jego produkcji. Dzięki uprzejmości pracowników piekarni dzieci miały okazję spróbować świeżych wypieków - chleba i pysznych ciasteczek, za co serdecznie dziękujemy. Po degustacji uczniowie pięknie podziękowali panu Hofmanowi, wręczając mu własnoręcznie wykonane laurki z życzeniami oraz kwiaty.

Ta wizyta na długo pozostanie w naszej pamięci. 

 

Bernadeta  Bieczyńska i Ewa Kramer - Cholewińska