26 września 2016
Czy z tej mąki będzie chleb?
Cykl zajęć o chlebie i nie tylko…
Jeden z działów programowych edukacji wczesnoszkolnej nawiązuje swoją tematyką do zagadnień dotyczących chleba. Dzięki takim treściom uczniowie klasy 3b w zupełnie inny sposób mogli spojrzeć na spożywane codziennie kanapki. W ramach zajęć odbyła się szkolna degustacja różnych gatunków chleba oraz innych lubianych i popularnych rodzajów pieczywa. Dzieci przygotowały pyszne kanapki z dodatkiem jesiennych warzyw. Wizyta w krzywińskiej Piekarni J.T.J była wspaniałą okazją do poznania specyfiki pracy piekarza.
Miejmy nadzieję, że większa świadomość naszych uczniów na temat trudu pieczenia chleba przyczyni się do traktowania go z większym szacunkiem.
Ewa Jagodzińska-Wiatrowska
Opracowali: Sławomir Ceglarek, Piotr Ciesielski