26-29 kwietnia 2017
Semplicze w Zakopanem
Uczniowie Zespołu Wokalnego Semplicze w dniach 26-29 kwietnia 2017r. wzięli udział w wycieczce turystyczno-szkoleniowej do Zakopanego. Codziennej pracy nad nowym repertuarem towarzyszyły wycieczki górskie i związane z nimi deszczowe przygody. Stawiliśmy czoła pogodzie i pierwszego dnia Kopieniec Wielki - 1328m.n.p.m był nasz. Poza trasami górskimi udało się nam zobaczyć wielkie pasterskie święto, czyli przeprowadzkę owiec na wypas kulturowy, który odbywa się na halach. Poznaliśmy także sztukę wyrobu oscypków. Podziwialiśmy stolicę Tatr, jeżdżąc wozami góralskimi po ulicach tego wyjątkowego miasta. W piątek przyszedł czas na podsumowanie obozu i koncerty w Karczmie Sabała na Krupówkach, słynnym targowisku pod Gubałówką i wreszcie na szczycie Gubałówki, gdzie przez niebo przedzierało się wymarzone słońce. Zapraszamy do galerii zdjęć.
Anna Marszewska
Ciekawostki: W czasie kulturowego wypasu wszystko musi odbywać się jak dawniej, muszą zostać zachowane dawne zwyczaje i obrzędy pasterskie. Pasterze powinni posługiwać się gwarą góralską
i nosić tradycyjny strój góralski.
baca - najważniejsza osoba zarządzająca całym wypasem i zajmująca się wyrobem serów,
juhasi - rodzaj pasterzy pomagających bacy; zajmują się wypasem, pilnowaniem i dojeniem owiec,
oscypek - podhalański ser z owczego mleka